Herbergen van Veiligheid - PLEEGOUDER ACADEMIE

Pleegouder Academie

Pleegouder Academie

Pleegouder en professional programma

Herbergen van Veiligheid

Het pleeggezin als Secure Base. 

Training

Ben jij pleegouder of pleegzorg professional en ...

…wil jij weten hoe jij groei en ontwikkeling mogelijk maakt in en met de omgeving van jongeren voor wie jij die veilig en betrouwbare plek wilt zijn? Specialiseer je in de kennis en vaardigheden van ‘het pleeggezin als Secure Base.’

Ben jij pleegouder of professional en wil jij...

Wij bieden

Herbergen van Veiligheid

...het pleeggezin als Secure Base

 • Het pleeggezin als ‘Secure Base’.
 • Transitie, wat betekent dat in de context van pleegouderschap?
 • Conflict en samenwerking.
 • Focus, kracht, vragen en uitdagingen.
 • Thema’s Transitiecirkel.
 • Caring & Daring.

'Een secure base is een persoon, plaats, doel of object dat een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg verschaft. En het is tegelijkertijd een bron van inspiratie en energie zodat we op onderzoek kunnen gaan, uitdagingen aannemen en risico's durven nemen. - George Kohlrieser -

Wat is de opbrengst van deze training?

Leer een fundament te leggen voor stabiliteit en veiligheid thuis én in de samenwerking. 

Waarom deze training?

Veranderingen binnen Jeugdzorg vragen veel  van pleegouders en professionals. De invloed van tijd en geld op de dynamiek en ontwikkeling van het pleeggezin is groot.

In een wereld van constante verandering is het scheppen van een van een omgeving waar veiligheid, vertrouwen en verbinding belangrijk. Hoe doe je dat, wanneer de voorwaarden voor hulp elke keer veranderen? 

Voor wie, wat en waneer?

 • Voor pleegouders, adoptie-ouders, professionals, de omgeving die een relatie, rol (willen) hebben met betrekking tot pleeg-, adoptiekinderen, pleeg-, adoptieouders.
 • Startdatum in overleg.
 • Op een buitenlocatie in het midden van het land.

Door wie wordt de training gegeven?

Marnix Reijmerink (foto volgt).  – School voor Transitie

Met Marnix maakte ik kennis na een masterclass Secure Base van George Kohlrieser. Tijdens deze masterclass stelde ik mijzelf de vraag: Hoe kan ik als pleegouder een secure base zijn voor mijzelf, voor elkaar en de voor pleegkinderen? Die vraag kwam voort nadat ik vooral mijn plek zocht binnen de dynamiek en besluitvorming binnen  pleegzorg, waar ouder(s), voogden, hulpverleners, rechters betrokken waren en besluiten impact hadden op de kinderen, ons, en ons gezin. Na een kennis making hebben we een programma ‘Herbergen van Veiligheid, het pleeggezin als secure base’ opgezet. 

Petri

Sinds 2014 ben ik pleegouder. Door de jaren heen, ontdekte ik dat er méér nodig was dan het hebben van een groot hart. Na (zelf)onderzoek ben ik overtuigd dat de ontwikkelingen van deze tijd en de toenemende bewustwording meer mogelijk is om als pleegouder en professional je plek in te nemen en je te ontwikkelen in het huidige landschap van pleegzorg. Ik deel graag de experts die op mijn pad kwamen en komen. Samen ontwikkelen we de  programma’s, trainingen en workshops in het veld van pleegzorg. Het is mijn doel dat inzichten en kennis vertaald worden naar de praktijk, vandaar dat we ruimte maken voor mentoren na de training.  Als programmabegeleider organiseer ik onder andere de aanvang en locatie. Mocht je nog twijfelen of deze training iets voor jou is, neem vrijblijvend contact op.

Deelname en kosten

 • Aantal deelnemers: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers
 • Een telefonische intake vooraf vindt plaats voor de training door de begeleider van de School voor Transitie.
 • Kosten op aanvraag.

 

Twijfel je of dit programma iets voor je is?

Heb je nog vragen? Wil jij weten of de opleiding iets is voor jou? Neem geheel vrijblijvend contact op.