Over mij - PLEEGOUDER ACADEMIE

Pleegouder Academie

Pleegouder Academie

'Doen is de beste manier van denken'

Sinds 2014 ben ik pleegouder. Samen met mijn partner. Een hele nieuwe wereld ligt aan onze voeten. Met de komst van onze pleegzoon, zijn omgeving, maken we ook kennis met  Bureau Jeugdzorg, Pleegzorg en met regels en wetten. Idealistisch, met een open en groot hart, beginnen wij als pleeggezin.

Al snel stuitten we op een berg aan voorwaarden, wetten en regels, en een zorgsysteem met wisselingen van medewerkers. Maar vooral onze [partner en ikzelf] onderlinge verschillen -hoe hiermee om gaan-, maken het lastig. We merken hoe deze veranderingen een impact hebben op de veiligheid en ontwikkeling van ons gezin. Wij besluiten dat het aan ons is hoe en dát we hiermee leren om te gaan…

Een weg van zelf- en samen-ontwikkeling volgt

Met vallen opstaan hebben wij geleerd, om kaders en vorm te geven aan ons gezin. Door ons proces als een reis te zien ontdekken we wat er nodig is om een veilige basis te creëren door de verschillen van elkaar te benutten in plaats van onszelf te verliezen in de verschillen van elkaar, de omgeving en instanties.

De frustratie, onbegrip, boosheid en afhankelijkheid die we in de beginjaren voelden maken nu plaats voor een constructieve samenwerking met partijen om pleegzorg en de omgeving van de kinderen. We hebben een web weten te bouwen wat werkt. Maar nog belangrijker onze nieuwe manier van leven heeft een fundament en richting.

Buiten de gebaande paden, ontdekken we nog steeds kennis en wetenswaardigheden, boeken en hulp wat werkt. Op dit moment zijn we perspectief biedend gezin en een logeergezin.

Meer weten is niet gelijk doen

Vanaf het moment dat ik pleegouder ben, ben ik graag betrokken bij alles wat van invloed kan zijn op veiligheid en verbinding. Naast de inhoudelijke cursussen over trauma, hechting en ontwikkeling van kinderen, ontdekte ik dat de praktijk niet zo vanzelfsprekend is als dat geschetst wordt. 

Meer weten is niet gelijk doen. Maar iets doen, zonder er van te weten is het ook niet. De combinatie van weten en doen, daar werk ik graag mee. Praktisch met (zelf)kennis.

Kennis vergaren en vaardigheden ontwikkelen om in het landschap van pleegzorg je eigen pad te banen.

Tijdens onze reis word ik geraakt door een uitspraak van een pleegouder: “Pleegouderschap vraagt om je blijvend te ontwikkelen…” Het is voor mij de bevestiging dat daar de kracht zit en de sleutel is om in de transitie mee te groeien.

Van betekenis zijn

Van betekenis zijn is voor mij een samenhang tussen ervaring, kennis en zingeving. Voor mij is het mooiste wat er is als kinderen veilig en in vrijheid kunnen opgroeien. Ik leef en werk vanuit de overtuiging dat wij als volwassenen daar een belangrijke rol in hebben te vervullen.

Vanuit mijn drive om mensen te bewegen, hen te inspireren en bij te dragen aan de leefwereld van kinderen heb ik de Pleegouder Academie opgericht.

 

Verbinder tussen zorg en zaken

Vanaf 1996 werk ik in het vak van mens en organisatie. Altijd geboeid door mensen en waarom zij doen wat zij doen. Als programmabegeleider, trainer en mentor altijd als bouwer bezig. Ben graag betrokken bij de dynamiek binnen organisaties. Nu ik zelf een ander level bereik en de nieuwe tijd een uitnodiging is om anders te kijken en te doen neem ik graag mensen mee in deze ontwikkeling. Ondernemend en nieuwsgierig.

Het boeit mij enorm om hoe je met elkaar een omgeving creëert die staat voor veiligheid en verbinding, zodat er een fundament ligt waar mensen kunnen groeien. Daar voel ik mij senang binnen. Creatief, inventief en praktisch ingesteld, en uitgedaagd om te werken aan nieuwe ontwikkelingen. 

Dynamiek in organisaties boeit mij. Hoe kun je samen iets doen voor de wereld waar iedereen beter van wordt?

Meer over mij...

  • Ik word gelukkig als ik samen met anderen van ‘niets iets’ kan maken.
  • Op mijn 27ste ontdekte ik de helende kracht van regressie therapie. Even overwoog ik de therapeutisch aanpak, maar ik ben meer van vooruit werken, het creëren. 
  • Ontspanning haal ik uit reizen naar het onbekende, op avontuur. Natuur en cultuur houden mijn hoofd fris en ik raak daardoor geïnspireerd.
  • Om in beweging te blijven, sport ik in de ochtenduren.
  • Een goede kop koffie heb ik leren zetten tijdens een Barista- training. Zelf drink ik geen koffie, maar ik geniet van het zetten en de gezellige sfeer rond koffie drinken.

 

PLEEGOUDER ACADEMIE draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders