Pleegouders & Baby's - PLEEGOUDER ACADEMIE

Pleegouder Academie

Pleegouder Academie

Pleegouders & Baby's

Wie ben je?

Als het gaat om de zorg voor een baby in de eerste periode van zijn of haar prille leven, lopen heden en verleden vaak door elkaar. Deze workshop geeft kennis, inzicht en handvatten aan pleegouder en professional om vroegtijdige trauma sporen te onderkennen en passende zorg te bieden. 

 

 

min 8 en max 20 deelnemers

8 oktober 2024

Utrecht

10.00 - 17.00 uur

Masterclass

Er is inmiddels méér nodig dan een groot hart, voor een goede start...

De opgelopen trauma’s vóór, tijdens en kort na de zwangerschap en de invloed hiervan op ontwikkeling en groei kan uitmonden in het zoeken naar verbinding. Pleegouders kunnen hier een belangrijke rol in hebben.

Hiervoor is meer nodig dan je ‘hart’. Kennis over trauma-sporen en verbinding maken en behouden zet pleegouders aan door positieve of door het kind gewenste uitkomst aan te geven, leert het kind zichzelf en zijn eigenwaarde terug te vinden.

Een goede start voor baby's in een pleeggezin...

Trauma-sporen worden al vroeg in het leven van kinderen zichtbaar in groei en ontwikkeling. Moeizaam gedrag met betrekking tot eten, slapen of emoties is vaak ontstaan na een trauma, oftewel een dusdanige stressvolle gebeurtenis, dat ze het zelf óf omdat ze te jong waren (voor hun tweede verjaardag) óf omdat het te overspoelend is geweest niet meer kunnen herinneren.

Wanneer pleegouders de signalen tijdig herkennen, leren zij de machteloosheid om te zetten in aansluiten op de behoefte van het kind en veiligheid te vergroten.

Door erover te praten met elkaar terwijl de baby erbij is en eventueel lichte aanrakingen bij baby’s en jonge kinderen of door spel proberen we dat geheugen weer actief te krijgen.

Gevoelens die dan naar boven komen kunnen dan benoemd worden en door dat samenkomen kunnen de kinderen een aanzet maken zodat het trauma verwerkt kan gaan worden.

Tijdens deze masterclass:

Na deze Masterclass:

Heb je kennis over hoe om te gaan met de gevolgen van stressvolle gebeurtenissen tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de eerste maanden in het leven van hun pleegkind.

Voor wie is deze workshop?

Voor alle (aspirant) pleegouders en professionals die het gevoel hebben dat zij meer kunnen en willen betekenen voor jonge kinderen, baby’s.Voor crisis-pleegouders, adoptie-ouders, professionals, kinder-fysiotherapeuten, voor iedereen die in een vroeg stadium betrokken is bij pleegzorg baby’s of jonge kinderen.

Over Karin

Karin is moeder van drie kinderen en sinds 25 jaar pleegouder.  Zij heeft zich ontwikkeld als baby-therapeut omdat zij de pleegbaby’s die zij verzorgde, nog beter wilde helpen en ondersteunen. Als babytherapeut is zij getraind om te zien en duidelijk te krijgen wat het is wat de baby bedoelt met zijn of haar gedrag en waar nog iets verwerkt moet worden.

Sinds de start van een eigen praktijk behandelt ze  baby’s waarvoor hulp wordt gezocht. Al deze kinderen hebben een hulpvraag op het gebied van de regulering zoals ontwikkelingsproblemen, slaapproblemen, eetproblemen of excessief huilen.

Deze regulerings problemen komen voort uit een ervaring van een stressvolle gebeurtenis die onverwerkt tot een vastzittend trauma kan leiden. Eenmaal begonnen met deze vorm van therapie werd Karin steeds enthousiaster toen ze doorhad hoeveel baat de pleegbaby’s én de andere baby’s ervan hadden. Ook de nog wat oudere kinderen kunnen vaak nog goed geholpen worden omdat de trauma’s of gebeurtenissen zich hebben vastgelegd in het lichaamsgeheugen en niet in het actieve (brein)geheugen. 

Karin is aangesloten bij de CAT; Collectief Alternatieve Therapeuten en is lid van APPPAH, ESPPN en IIMHCO. Wereldwijde organisaties voor prenatale en perinataal onderwijs en informatie.

 

Reserveer hier je plek

Na aanmelding ontvang je een factuur, Kosten voor deze Masterclass zijn € 175,00, inclusief lunch, koffie/thee en locatiekosten.