Over loslaten wie je dacht te moeten zijn... - PLEEGOUDER ACADEMIE

Pleegouder Academie

Pleegouder Academie

Wat ik nog weleens tegenkom is hoe wij getraind zijn als pleegouder door ‘iemand’ te zijn in gewenst gedrag. Iemand die vriendelijk, aardig blijft…

 

Ook ik worstelde met vooral nieuwe kwesties, levensvragen die op mijn pad kwamen. Mijn business-mentor bracht mij het volgende inzicht en de woorden wat ik graag deel.

Al jong leren we iemand te zijn, waardoor we los zijn geraakt van onze eigen verbinding. Met onze rauwe, wilde eigenschappen. En dat is juist in essentie wie we zijn. We leerden al heel jong om onszelf te definiëren door de ogen van een ander.

Als je later leeft vanuit die plek leeft, leer je extreem zelfbewust te zijn.

Je leert je eigen verhaal te geloven. “Als je het maar vaak genoeg verteld…” zei ze.

Zolang jij je waarde toetst aan de ander.
Wat zouden zij van jou kunnen denken?

…Houdt het je weg van je eigen waarheid.

De keuzes vanuit die plek zijn niet aligne oftewel uitgelijnd met jou, met wie jij werkelijk bent.

Uiteindelijk gebeurt er iets wat jou de diepte in duwt- verlies, verbroken relatie, ingrijpende gebeurtenis- dat jou uitnodigt, vraagt om jou.

De Deep Dive

Het voelt als ten onder gaan, met alle destructie, maar er is een weg naar boven. De weg naar thuis komen, waar jij jij bent en keuzes maakt op de weg die voor je ligt.

En hoe we ook bezig zijn onze eigen weg te volgen, op de één of andere manier dealen we met het gevaar in een nieuwe realiteit, een nieuwe rol om die ‘iemand’ te zijn, wat verwacht wordt. Een eerste stap om dit te doorbreken is:

  • Herken het signaal
    1 Grammetje twijfel is al genoeg voor sabotage.  Als excuses en argumenten om iets niet te doen, de overhand nemen, ben je gericht op de ander. 
  • Het heeft niets te maken met goed of fout van de ander. Het is hoe het is. Het leeft in onze maatschappij. Gelukkig verandert er iets.
  • Geloof in de dingen die je niet ziet.
    Heb vertrouwen en de moed om wie jij bent en waar je in gelooft. Het zijn de dingen die de ratio niet ziet. Die kent wat er was en wat er nu is. Wat er werkelijk voor je is, kun je onderzoeken.

Jouw eigenschappen, jouw wijsheid zijn leidend voor eigen regie.

Deze ervaring en opgedane inzichten zijn zo waardevol, dat het proces van ‘loslaten’ een proces van doorvoelen werd wat klopte en mij op een ander level bracht. En dat was precies mijn bedoeling, dus missie volbracht zou je zeggen, maar het blijft een continue proces van leren, leven en doen. Het is een reis die leven heet.

Wat ik hieruit leerde is dat die argumenten de excuses zijn om weg te blijven van je eigen waarheid.

Wil jij jouw proces delen en onderzoeken, bel of mail mij.

Bezoek de Inspiratiemiddag in Utrecht op 25 september 2022. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PLEEGOUDER ACADEMIE draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders