Pleegouder Academie

Pleegouder Academie

'Ben ik in Beeld?'

over contextueel werken binnen pleegzorg met behulp van beeldtaal

19 september 2024

10.00- 14.00 uur

midden van het land

Jolanda Kuiper

workshop

Wat je van huis uit hebt meegekregen bepaalt sterk hoe je in elkaar steekt. Soms zó sterk dat je er last van hebt. In deze workshop laat Jolanda Kuiper -contextueel coach- zien hoe je patronen kunt herkennen en de woorden vindt en de verbinding te herstellen.

Herken jij dit?

'Te veel geven...'

Vooral de relatie met ouders is bepalend, volgens Navy (grondlegger contextuele therapie). Kinderen zijn onvoorwaardelijk loyaal aan hun vader en moeder, omdat ze hun leven letterlijk aan hen te danken hebben. Daarom willen ze graag iets terugdoen: een baby lacht naar zijn ouders, een schoolgaand kind wil zijn ouders graag plezieren met een goed rapport, of troost bieden als ze verdrietig zijn.

Maar wat als dit verstoord raakt door stress, afwezige ouder(s), onveilige situatie, strijd of opgroeien in een pleeggezin?  Dan raakt die balans tussen geven en nemen verstoord. Kinderen kunnen dan te veel willen geven.

Als kind kun je bijvoorbeeld onbewust het idee ontwikkelen dat je, om je ouders te helpen, altijd lief moet zijn. Maar daarmee zie je soms over het hoofd wat je zelf wilt. In je latere leven kun je dat gedragspatroon meenemen, bijvoorbeeld door altijd aan de verwachtingen van anderen te willen voldoen.

Dat hoeft op zich niet erg te zijn. Maar als het zo ver gaat dat je niet meer precies weet wat je eigen behoeften zijn, of daar nooit om hebt leren vragen, ben je kwijtgeraakt wie je diep van binnen bent. [bron Psychologie]

De workshop

Met beeldtaal (gekleurde huisjes en poppetjes) maakt Jolanda de contextuele theorie van onder andere ‘loyaliteiten’ en de ‘balans van geven en ontvangen’ inzichtelijk. Toegespitst op kinderen die opgroeien in een onveilige thuissituatie en uit huis worden geplaatst/uit huis geplaatst zijn.

In deze workshop leer je kijken door de raampjes van vele betrokkenen rondom een uithuisplaatsing. Na een stuk contextuele theorie (verduidelijkt met de beeldtaal van
gekleurde huisjes), ga je als deelnemer zelf aan de slag met de vraag ‘hoe doe ik recht aan alle betrokkenen?’. En wat betekent dit ‘recht doen’ voor ieders rol en voor de onderlinge relaties?

Waarom deze workshop?

Jolanda Kuiper

Jolanda Kuiper heeft een eigen praktijk voor contextuele coaching én is al ruim 9 jaar pleegouder. Door haar vele pleegzorg ervaringen en scholing in het contextuele werken, heeft ze een breed palet aan kennis en kunde in huis.

Dat gecombineerd met haar passie voor beeldtaal en creatieve invalshoeken geeft rake, vruchtbare en verdiepende trainingen. Recht doen aan mensen met wie we werken gaat hand in hand samen met recht doen aan onszelf als professional.

Jolanda gelooft in de kracht van ontmoeting, waar theorie samengaat met kwetsbare persoonlijke verhalen en gedeelde leerervaringen.  

Jolanda is altijd enthousiast en betrokken, zorgvuldig, goed voorbereid maar ook flexibel.

Investering is € 175,00 inclusief koffie, thee en lunch. Exclusief 21% BTW.

PLEEGOUDER ACADEMIE draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders