Pleegouder Academie

Pleegouder Academie

Workshop

Het Goede Gesprek

Een goede samenwerking ontstaat met het bouwen van relaties. Één van de manieren is investeren in relaties. Hoe bouw je aan vertrouwen? Hoe weet je dat een besluit gedragen wordt door iedereen? Hoe voer je gesprekken die waardevol zijn voor alle partijen? 

10- 12 deelnemers

.

14 november 2024

1 dagdeel/4 uur

midden van het land

workshop

Wanneer je pleegouder wordt, krijg je er een hele wereld bij, waar jij ‘ineens’ je plek in moet vinden en mee moet kunnen omgaan.  

Je pleegkind, je partner, de biologische ouders, jeugdzorg, gemeente, sociaal domein, rechtspraak etc…Zoveel verschillende belangen, behoeften en zienswijze kan overweldigend aanvoelen.

Wie ben ik, want vind ik, wat is het beste om te doen? Het is een hele nieuwe wereld waarin jij je dient staande te houden. Dat kan geweldig leerzaam zijn en voldoening geven als je stevig staat. Net zo vaak horen wij van ouders dat ze in verwarring raken. Sommige mensen trekken zich dan terug, ik regel het zelf wel, andere gaan de strijd aan en branden op.

'...toen ik het Goede Gesprek ontdekte, kwam er meer begrip en aansluiting...'

'It takes a whole village to rais a child'

Deze workshop biedt een krachtige manier van kijken naar relaties en complexe dynamieken. Je krijgt zicht op hoe je werkelijk goed kan luisteren en een zaadje plant voor een relatie waar iedereen een stem heeft. Wij laten je zien hoe strijd en gedoe ontstaat als er veel verschillende meningen en/of belangen spelen én wat jij kan doen om van strijd naar samen te bewegen. Wie je gesprekspartner op dat moment ook is.

  •  

Deze interactieve workshop is op 14 november 2024 en duurt een dagdeel (ochtend/middag).

wat levert het op?

Deep Democracy, een filosofie...

Met deze interactieve workshop reikt Inge Smak-Hemmes je de Filosofie aan van Deep Democracy: Een krachtige manier van kijken naar relaties en complexe dynamieken.

Inge Smak

Werkt sinds 2013 als procesbegeleider en opleider van Deep Democracy. Ze begeleidt mensen die en samenwerking willen waarin iedereen bijdraagt. “Ik nodig mensen uit om elkaar echt te ontmoeten. De basis is dat alles er van iedereen mag zijn; feiten, meningen, gevoelens.”

Haar ambitie is gezonde relaties te helpen bouwen, waarin mensen moedige gesprekken voeren, goed omgaan met conflict en besluiten nemen die werkelijk de bedoeling zijn.

Voor wie?

Voor pleegouders die meer willen bereiken door samenwerking met ouders, omgeving, betrokken partijen, contacten van hun pleegkind. En die….:

Samenwerken

Een Goed Gesprek is een nieuwe manier van samen bouwen aan de toekomst van kinderen. Samenwerken met professionele opvoeders, leerkrachten is het startpunt. Hoe je dat doet is door het  dat door middel van goede gesprekken?

Ben je professional, mede opvoeder, leerkracht en wil je deze workshop volgen? Neem dan contact op met door middel van het contactformulier of telefonisch  06 1355 79 50.

Over Petri

Het is mijn missie om pleegkinderen een toekomst te geven die zij verdienen. 

Pleegouders hebben een belangrijke rol in de samenwerking, om waarin ouders, familie, instanties en contacten zoals school betrokken zijn.

Wanneer pleegouders zich als regisseur ontwikkelen in de samenwerking met betrokkenen, zijn zij in staat te ondersteunen met wat nodig is, nu en voor de toekomst.

Naast het faciliteren van pleegouders door middel van workshops en training, ben ik pleegouder en deelnemer.

 

 

'Er blijkt nog een wereld te ontdekken… '  

“Zonder oordeel luisteren en nieuwsgierig zijn leverde ons zoveel meer op. Het contact met ouders, de gesprekken, waren heel bijzonder. Door te luisteren naar wat zij belangrijk vonden, kreeg ik een beter beeld van wat hen bezig hield.  Écht: hierdoor kwamen we veel beter tot afspraken kwamen rond bezoekregelingen. Hierdoor merkten we dat het zeker een positief effect had op onze pleegzoon.”

-deelnemer/pleegouder-  

“Allerlei aannames schoten door mijn hoofd, terwijl wij aan tafel de situatie bespraken en ik betrapte mij op mijn voorzichtigheid in de vraag om hulp. Dat was voor de training. Met de training Het Goede Gesprek heb ik ervaren hoe ik met meer openheid op tafel het mij meer energie en winst oplevert. Op welk front dan ook.   

-deelnemer/pleegouder-  

“Culturele verschillen binnen ons gezin, zorgde ervoor dat niet alles als ‘vanzelfsprekend’ verliep in de relatie met ouders en dus ook ons pleegkind. Maaltijden, godsdienst en loyaliteit hier leek een wig te vormen in de relatie. Toen we eenmaal met het ‘goede gesprek’ aan de slag gingen, ging de druk eraf. Ons grootste inzicht was dat vast houden aan onze gewoonten niet werkt. Maar in een vroeg stadium het gesprek aangaan over de verschillen, en hoe we ons tot elkaar gaan verhouden, toen ging er een wereld open.  We zijn nu meer nieuwsgierig naar de gewoonten van de ander en laten ons verrassen door maaltijden die we voorheen niet kenden.”

-deelnemers/pleegouders van een gezinshuis-  

Ja, ik meld mij aan voor de workshop 'Het Goede Gesprek' op 14 november 2024.

PLEEGOUDER ACADEMIE draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders