Toen een goede vriend mij vroeg: “…wat vergt dat van jou als pleegouder? zette het mij aan het denken hoe ik de samenwerking met alle partijen, instanties om het kind heen aan ging. Als pleegouder ondersteun ik de biologische ouder(s) en de biologische ouder ondersteunt mij met onder andere het verhaal wat vooraf ging. Waardoor ik meer inzicht krijg in gedrag. Ook ben ik onderdeel van een groter geheel waar mijn stem ook gehoord wordt, zoals die keer in de rechtbank. Klinkt simpel, maar met heel veel vallen en opstaan heb ik een manier gevonden hoe ik mij kon verhouden in de samenwerking.
Ik vertelde hem over de regelmatig terugkerende gesprekken met school, de voogd, de pleegzorg-werker en de bezoeken van moeder. In de ogen van die vriend, moest ik het vermogen van een ‘schakelkast’ hebben.
In het begin voer ik op de informatie en ervaringen van mensen om mij heen. Later vond ik mijn eigen weg in het ‘woud’ van jeugdzorg. Ik wilde geen genoegen nemen met ’13 in een dozijn oplossing’ omdat ik sterk overtuigd ben dat elke situatie uniek in zijn soort is.
Een belangrijke toevoeging was de training Deep Democracy. Een filosofie, theorie, methode die taal en technieken geeft om de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteer te maken. Hierdoor leerde ik onder andere democratisch, vanuit verschillende invalshoeken, te kijken en te luisteren. De praktische manier van ‘deep’ leerde mij werken met diepere lagen waardoor meningen, gedachten en gevoelens de ruimte krijgen.
Uiteindelijk geeft het mij ruimte om twijfels, meningen en gevoelens die daarbij horen op tafel te leggen, waardoor besluitvorming nog meer recht doet aan de unieke situatie van dit kind. Hierdoor ontstaat verbinding en geeft het nieuwe inzichten.
Voor mij als bouwer voor het perspectief biedende karakter van mijn rol een waardevolle aanvulling om deze techniek blijvend te blijven toepassen.
In het gratis webinar van 8 september a.s. deel ik de uitgangspunten en de ervaring van een Goed Gesprek. Wil je daarbij zijn? Meld je aan via deze link.